Propostes per unes Festes més sostenibles

Coincidint amb les festes de Nadal, el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental proposa diferents accions per fer unes festes més sostenibles, amb menys residus i evitar el malbaratament alimentari.

1. No llençar menjar i reaprofitar-lo

Cada dia a Catalunya es llencen gairebé 720.000kg de menjar en bon estat, una xifra que s’incrementa els dies de Nadal. Per aquests dies podem utilitzar sistemes com:
1. Planificar prèviament el menú i els comensals i realitzar una llista amb el necessari.
2. Realitzar una compra responsable prioritzant els aliments no envasats i de proximitat, com per exemple realitzant la compra a granel.
3. Cuinar els aliments i conservar correctament els que no s’hagin d’utilitzar al moment.
4. Si hi ha restes de menjar es poden guardar a la nevera, o congelar per un altre dia i consumir-les o preparar amb elles una nova recepta de cuina d’aprofitament.

2. Cada residu al seu lloc

Hem d’intentar generar el mínim de residus possible i intentar ‘fer més amb menys”. Els residus que generem, cal separar-los selectivament als contenidors que els hi pertoqui, l’oli usat de cuina al contenidor taronja, els envasos al contenidor groc, els de vidre al contenidor verd, el paper al contenidor blau i la pols d’escombrar o residus com els respalls de dents, bolquers… s’han de llençar al contenidor de la resta. Les restes de menjar que ja no es puguin aprofitar han d’anar al contenidor marró de l’orgànica.

3. Aquest Nadal, regals immaterials!

Son moltes les opcions que ens permeten sorprendre a familiars i amics sense generar residus. Els regals immaterials en són un bon exemple. Durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, conjuntament amb els ajuntaments de la comarca, ha fet propostes de regals immaterials en format de val que estan disponibles al web www.cresidusvoc.cat, descarregables per utilitzar per tothom qui vulgui fer un regal original i sostenible a familiars i amics. Un altre bona opció podria ser utilitzar el concepte de ‘re-regalar’ aquells objectes que per algun motiu ens han regalat a nosaltres però no hem utilitzat i poden servir i fer feliç a algú altre.

4. Reutilitzar per decorar

Durant les Festes són moltes les famílies que els agrada guarnir la llar amb decoració nadalenca, però això no ha de significar fer una despesa extraordinària o caure en l’excés de consum d’aquests dies si sabem aprofitar. A les xarxes socials podem trobar idees molt originals per decorar amb elements reutilitzats que, a més de ser una bona manera de reduir la generació de residus, ens pot fer passar una bona estona amb els més petits de la casa d’una manera educativa.
Al perfil de Pinterest @ResidusValles s’ha creat un taulell amb una recopilació de pins d’idees nadalenques de decoració amb reutilització que es poden posar en pràctica aquests dies, a més de trobar inspiració per a fer altres coses durant la resta de l’any que ens ajudin a reduir la generació de residus. Aquest pot ser un segon propòsit pel nou any.

5. Més val prevenir que llençar

Si ens organitzem bé, celebrar el Nadal amb tota la família no ha de ser un motiu per generar més residus. Una acció important és evitar tot els elements d’un sol ús: els gots, la vaixella, les estovalles, les copes, el cotilló, etc. Si utilitzem vaixella i estovalles reutilitzables, o fem servir els guarniments i decoració d’un any per l’altre, estalviarem i reduirem els residus innecessaris.