Prop de 140 restaurants participen a la campanya Acaba’t el plat a casa a 18 municipis del Vallès Occidental

Un total de 137 restaurants del Vallès Occidental ja són Restaurants Recooperem i fan possible que els seus clients s’enduguin aquells aliments que els han sobrat per acabar-se’ls a casa. En aquests establiments comença per segon any la campanya del Consorci per a la Gestió de Residus “Acaba’t el Plat a casa”, emmarcada en la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que es commemora del 21 al 29 de novembre. Avui s’ha presentat la nova edició al restaurant Can Feu de Sabadell, membre del col·lectiu Cuina Vallès.

En total s’arriba a 18 municipis del Vallès Occidental, membres del Consorci per a la Gestió de Residus. La iniciativa rep el suport dels ajuntaments de la comarca i la col·laboració del Gremi Comarcal d’Hostaleria i Turisme de Sabadell i del Gremi Empresarial d’Hostaleria de Terrassa i Comarca, així com del col·lectiu de restauradors Cuina Vallès i de la Diputació de Barcelona.

El president del Consorci per a la Gestió de Residus, Ricard Torralba, ha explicat que “volem agrair als gairebé 140 restaurants de la comarca que volen tirar endavant aquesta campanya que no només és una campanya de residus, per reciclar, sinó que també té un valor social i un valor econòmic. Encoratgem als restaurants que encara no hi participen que s’hi puguin adherir”. 

Per la seva banda, el regidor d’Espai Públic de Sabadell Xavi Guerrero ha explicat que “a Sabadell hem incorporat aquesta actuació dins la Setmana de la prevenció de residus que porta diferents activitats. Creiem que les campanyes de residus han de ser sensibilitzadores i, en aquest cas, volem que la gent agafi una responsabilitat alimentaria”. 

El president del Gremi Comarcal d’Hostaleria i Turisme de Sabadell ha explicat que “gràcies a aquesta campanya és més senzill explicar als clients que es poden emportar el menjar que no s’han pogut acabar. Per la nostra cultura mediterrània no hi estem acostumats però és ben digne emportar-se el que has pagat”. En aquesta línia, el xef del restaurant Can Feu, el cuiner Josep Maria Villagrassa, explica que “els joves estan més acostumats a demanar el menjar per endur-se’l a casa”.

Reduir el menjar que es llença als restaurants 

La campanya “Acaba’t el plat a casa” pretén reduir el menjar que es llença al sector de la restauració, fomentant que el client es pugui endur en una carmanyola el que no hagi consumit. L’objectiu del Consorci amb aquesta acció és implicar al màxim de restaurants de la comarca en la promoció de l’hàbit d’endur-se el menjar que ha sobrat del plat. Aquesta pràctica ja la duen a terme alguns restaurants i clients, però encara no està estesa al conjunt de la societat, per això, amb la campanya es vol visualitzar i normalitzar una acció que comporta una millora ambiental, però també social i econòmica.

37 restaurants hi participen per primera vegada 

L’any 2014 van participar en la primera edició de la campanya un total de 122 Restaurants RECOOPEREM i es van repartir 14.000 envasos per aprofitar aliments. Aquest any des del Consorci s’ha apostat per incrementar el nombre de restaurants, arribant fins als 137. D’aquests, 37, hi participen per primera vegada. Es pot conèixer l’experiència de la primera edició de la campanya en un video que podeu trobar al canal de You Tube Residus Vallès.

El Consorci ha proveït als restaurants de carmanyoles per facilitar als clients i les clientes endur-se els aliments sobrants del seu àpat i bosses perquè aquests s’ho pugin emportar còmodament. D’aquesta manera, el client quan arribi a casa podrà consumir el que ha sobrat, congelar-ho per un altre dia o aprofitar-ho convertint les sobres en una recepta original.

10.000 carmanyoles de material compostable

Fins al moment, el Consorci ha repartit més de 10.000 carmanyoles i s’espera que se’n puguin demanar algunes més, ja que la campanya està oberta a que hi participin nous restaurants.

Com a novetat, amb l’objectiu de reduir l’impacte ambiental dels elements d’un sol ús d’aquesta campanya, tant les carmanyoles com les bosses són de material compostable, i per tant, s’han de llençar al contenidor de l’orgànica. D’aquesta manera es transformaran en compost i no suposaran un augment dels residus de plàstic. Es tracta d’un producte nou i atractiu per als restaurants que ha tingut molt bona rebuda.

A la pàgina web de la campanya, www.cresidusvoc/recooperem, la ciutadania podrà trobar tots els Restaurants Recooperem situats en un plànol de la comarca o cercar-los per municipi.

Setmana de la Prevenció de Residus al Vallès Occidental 

Del 21 al 29 d’aquest mes de novembre se celebra la Setmana Europea de la Prevenció de Residus que en aquesta ocasió se centra en la desmaterialització, com a concepte per fer més amb menys, i que té l’objectiu de demostrar que l’ús de menys materials es tradueix directament en una menor producció de residus i en una major eficiència en l’ús dels recursos.

En aquesta ocasió es vol incidir en diferents aspectes habituals del dia a dia de la ciutadania i també en el reciclatge de materials habituals. També s’incideix, pensant en la campanya nadalenca, en els regals immaterials com a propostes de regal sostenible per aquestes properes festes.

Per aquest motiu, el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental ha preparat diverses accions de sensibilització ciutadana al voltant d’aquest concepte. Aquestes propostes s’han posat a disposició dels ajuntaments de la comarca i es sumen a el conjunt d’accions proposades arreu d’Europa per continuar treballant pel medi ambient.

Podeu trobar tota la informació sobre la Setmana Europea de la Prevenció de Residus al Vallès Occidental a www.cresidusvoc.cat