El Consorci de Residus posa a l’abast de la ciutadania compost gratuït a les deixalleries municipals

Aquesta setmana, del 5 a l’11 de maig, es commemora la Setmana Internacional  del Compost (ICAW). L’objectiu de la Setmana és promoure l’ús del compost, donant a conèixer d’on prové, com s’ha d’utilitzar i quins són els seus beneficis. Des del Consorci per a la Gestió de Residus es realitzen diferents actuacions per fer difusió de  missatges sobre el compost, la fertilització orgànica i el cicle de la matèria orgànica. També s’ofereix compost gratuït a la ciutadania, que es pot trobar a les deixalleries municipals. En el marc del Programa d’Educació Ambiental es fa una activitat de compostatge a les escoles, on l’alumnat de primària aprèn a compostar les restes orgàniques del menjador.

A cada edició de la Setmana del Compost es reforça un missatge relacionat amb el compostatge. Enguany s’ha escollit el lema “Cool the Climate – Compost”, amb el qual es vol posar de manifest que l’aportació del compost als sòls agrícoles contribueix en la reducció de la petjada del carboni i en la mitigació del canvi climàtic.

Compost gratuït a les deixalleries

El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental realitza distribució de compost gratuït a les deixalleries de la comarca per tal que tothom qui ho vulgui pugui recollir-ne i el pugui utilitzar per adobar la terra del jardí o de l’hortet. Amb això, el Consorci posa a l’abast dels municipis i de la ciutadania el compost provinent dels residus orgànics de la Planta de Biometanització de Can Barba. Aquesta acció pretén recompensar l’esforç de separar la matèria orgànica a casa i es realitza a través de l’empresa del tercer sector CIPO, que és l’encarregada de la distribució de les saques de compost a les diferents deixalleries.

Durant el 2018 s’han repartit 143 saques d’1m3 provinents de la Planta de Compostatge de Can Barba, és a dir 71.500 quilos de compost.

Actualment el compost es pot trobar a les deixalleries de Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Matadepera, Palau-solità i Plegamans, Rellinars, Rubí, Sant Llorenç Savall, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Sentmenat i Terrassa. Per la seva banda, Sabadell ja disposa d’un servei semblant a les deixalleries i escoles. Els ciutadans que vulguin endur-se compost hauran de portar un recipient i podran emportar-se fins a un màxim de 50 litres.

Un adob de gran interès per l’agricultura

El compost que es reparteix a les deixalleries és un adob de gran interès per l’agricultura, i pel que fa al ciutadà pot també oferir un servei en jardins, plantes i horts particulars. Conté una sèrie de macronutrients i micronutrients en forma de complexos químics que faciliten que siguin assimilats per les plantes. A més, augmenta la capacitat de retenció hídrica, de manera que cal regar amb menys freqüència i alhora facilita el drenatge, aconseguint sòls menys entollats. Afavoreix la germinació de les llavors i millora la nutrició mineral i proporciona substàncies amb propietats fisiològiques per les plantes.