El Consorci de Residus fomenta la separació i el reciclatge als establiments comercials i de restauració de 10 petits municipis

Aquesta setmana comença a deu municipis petits del Vallès Occidental una acció específica per millorar els nivells de separació i reciclatge als grans generadors de residus dels pobles: els comerços i establiments de restauració. Des del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, de la mà dels ajuntaments, s’ha dissenyat una actuació informativa amb el nom “ A la feina, separem els residus” que arribarà a 500 establiments. La campanya vol incidir en els residus que es produeixen en aquests establiments i ajudar a propietaris i treballadors a millorar els resultats de la recollida selectiva. L’acció es desenvoluparà durant els mesos de novembre i desembre de 2016 i gener de 2017.

Els municipis que participen d’aquesta proposta són: Castellar del Vallès, Gallifa, Palau-solità i Plegamans, Polinyà, Rellinars, Sant Llorenç Savall, Sentmenat, Ullastrell, Vacarisses i Viladecavalls. Durant les properes setmanes, informadors ambientals visitaran els establiments, prèviament identificats junt amb els serveis tècnics dels ajuntaments participants.

Póster

 

Aquest matí s’ha presentat la nova campanya informativa a Palau-solità i Plegamans, amb la presència del president del Consorci, Ricard Torralba, i l’alcaldessa del municipi, Teresa Padrós. També hi han assistit representants de les associacions de comerciants de Palau-solità.

Durant la presentació, Torralba ha destacat que “aquesta nova campanya vol arribar als grans productors, no només perquè reciclin sinó per millorar el com ho fan. Per això volem visitar a comerciants i restauradors, per poder saber amb quines dificultats es troben i com podrien millorar. També els oferim informació i els podem resoldre els dubtes que tinguin. Millorar els percentatges de separació és un repte per la comarca i aquesta acció es vol sumar a moltes d’altres que vindran, per incidir en la gestió dels residus municipals”.

Teresa Padrós ha explicat que “aquesta campanya és especialment important perquè està dirigida als establiments comercials com a gran generadors de residus. Tot i això, tothom, no només els comerços, hem de col·laborar i ser respectuosos per intentar generar menys deixalles. Potser hi ha gent que no ho sap, però reciclar bé és un retorn de diners per als municipis, i això reverteix en una reducció dels costos en el tractament i recollida.

Es visitaran principalment establiments de venda de productes d’alimentació i establiments de restauració, que són els que generen més residus d’envasos, vidre, paper i orgànica. Els informadors faran una radiografia del tractament dels residus a l’establiment per tal de conèixer la situació actual en la separació de residus, detectar les necessitats, informar i oferir propostes de millora que es puguin implementar. Es repartirà un material informatiu visual per tal d’ajudar a separar a la feina.

Visites a establiments comercials i de restauració

S’informarà tant a propietaris com personal sobre les estratègies, eines i serveis disponibles per tal de reduir i separar correctament els residus. També se’ls proporcionarà contenidors de les diferents fraccions per al seu negoci, en cas que ho necessitin. A més a més, en aquells casos on es detecti la necessitat de col·locar o adaptar els contenidors de la via pública, es valorarà amb els ajuntaments i les empreses de recollida la idoneïtat dels canvis proposats. A més, els propietaris i propietàries dels establiments que participin de l’acció podran signar un document de participació pel qual s’impliquin en la millora de la separació i reciclatge al seu negoci.

Posteriorment es realitzarà una segona visita als grans productors per tal de revisar si s’estan duent a terme les propostes que se’ls van fer a la primera trobada. Els resultats de les visites permetran disposar d’informació actualitzada, avaluar els hàbits de separació als establiments del municipi i detectar les necessitats que hi pugui haver. També se’ls lliurarà un adhesiu que identifiqui el seu establiment.

Aquesta actuació als petits municipis de la comarca s’emmarca en la voluntat d’impulsar una millora en la separació i el reciclatge que actualment es troben estancats al Vallès Occidental. Una de les línies estratègiques per tal de millorar els resultats és impulsar la separació i el reciclatge en els grans productors/generadors de residus dins els municipis. I és que entre un 20 i un 30 per cent dels residus municipals es produeixen en establiments del municipi del que s’anomena grans generadors: comerços, restaurants, establiments de càtering, hotels…

Aquesta actuació es porta a terme amb el suport i el finançament de les empreses ECOEMBES i ECOVIDRIO en el marc de les accions de sensibilització que porten a terme.